З РІЗДВОМ СВІТЛА ДАЖБОЖОГО!

Дорогі побратими та посестри, на наші терени йде величаве свято –

Різдво Світла Дажбожого!

 Наші предки були дітьми природи. Взимку вони болісно переживали умирання природи, довгі холодні ночі, а часом і годні дні. І коли вони серцем, душею відчували, що зимове сонце повертає на літо, що день хоч на хвильку, але все ж таки  стає довшим, тоді наші далекі предки радісно колядували (коло давали) навколо вогню, допомагаючи сонцю таким чином народитися, перемогти темряву. З часом ритуал зустрічі нового сонця оформився в обряд, який живе і понині, і який ми, нащадки оріїв, свято бережемо.

День зимового сонцестояння перед найдовшою у році ніччю, в оріянських родинах – Свята Вечеря. На столі – 12 обрядових страв, серед яких немає страви з животини, але обов’язково є кутя й узвар. На покуті (у света кута) – Дідух – уособлення Духа Предків рідних. Біля Дідуха – 12-ріжковий калач, кутя та узвар. І як тільки зійде вечірня зоря, вся родина урочисто збереться за столом – починається Свята Вечеря.

«Ми обрядово кличемо (бо така в нас духовна культура) на Святу Вечерю предків наших. Між ними і нами завжди існувала і завжди існуватиме тілесна і духовна цілісність. …всі, всі, всі ідіте до нас до нас на Святу Вечерю! …наші двері для Вас відчинені, наші столи для Вас прибрані!

Святою Вечерею зустрічаємо Різдво Світла Дажбожого – перемогу Світла над Тьмою, перемогу Добра над Злом,  перемогу Життя над Смертю!» (Мага Віра, 34)

Дорогі мої побратими та посестри, сповідники та прихильники

Рідної Української Національної Віри!

Від щирої душі вітаю Вас, Ваші родини та громади з найвеличнішим святом зимового циклу – Різдвом Світла Дажбожого!  

Бажаю Вам, у першу чергу, міцного здоров’я, радості, родинного затишку і тепла. Бажаю всім громадам і кожному рідновіру зокрема духовного росту, наснаги, впевненості у правильності вибраного шляху, особливо зараз, у цей нелегкий для України час. Бажаю, щоб Ваші громади поповнювалися молодими діяльними патріотами, які відважно проповідуватимуть Рідну Віру серед рідних людей.

З роси і води всім Вам та многії літа!

Многая літа! Хай Вам живеться!

Хай щаслива доля провіщає шлях,

Рідним духом ниву щедро засівати,

Щоби проростала у людських серцях.

 

Многая літа! Хай Вам живеться!

Хай Вашу оселю сонце зігріва.

Доброго здоров’я Вам та всій родині,

Многая літа! Многая літа!

 

 

З повагою в. о. Голови ОСІДУ РУНВіри рунтато Богдан Джурик