ВОДОСВЯЧЕННЯ

 

ВОДОСВЯЧЕННЯ

На дванадцятий день після Різдва Світла Дажбожого, 3 січня, ми відзначаємо Водосвячення. Ця дата склалася не випадково і має астральне значення. У період з 2 до 5 січня Земля знаходиться найближче до Сонця (3 січня, наприклад, ця відстань на 5 млн. км менша, ніж 4 липня (І. А. Климишин „Календар і хронологія"). І ця подія так неймовірно впливає на властивості води, що вона стає чарівною та цілющою.

Наші предки, живучи в гармонії з природою, відчуваючи її всіма фібрами душі своєї, знали про чарівні дари Дажбожі і вміли користуватися ними.  Так, в день Водосвяття люди приходили до джерел, річок, озер, ставків, щоб набрати в горнятка святої водиці, яка служитиме родині цілий рік.

«Святіться, святіться, святіться, солодкії води Дніпра. Моліться, моліться, моліться, всі праведні люди, пора, щоб Великого Дня могутнії льоди скресила і Світлом небесним сінила.»

Водосвячення — значить Водоосвітлення. У Різдвяні свята Сонце перемагає тьму, освітлює поля, ліси, ріки; та перемога не приходить легко — сили холоду і тьми могутні.

Людям хочеться помагати сонцю скресити лід на скутій святій ріці. Дівчата вилили з дзбанків калиновий вар на сонце льодове — небесне Сонце промінням з'єдналося з льо­довим сонцем. І впало світло (відблиск) у гли­бини вод Дніпрових — відбувається освітлення (освячення) Різдвяної води.

Матері у дзбанки беруть освячену воду Дніпрову і несуть її в доми свої: Різдвяна вода свіжа і здорова. Весною різдвяною водою святяться ріки, криниці, джерельні струмки і колодязі.

Свято Водосвячення світле невинністю людської первовіри — єднанням душі людської з душею природи.  (Мага Віра 21-63,64)

З Водосвяттям Вас, дорогі рідновіри!