12 грудня - День Матері Лель

У наших Предків (Трипільців) було обожнення Матері. У Трипільських глиняних хатинах стояла на покуті статуйка Матері Лель. Біля неї горів святий вогник. Мати Лель – опікунка Роду, покровителька дітей і матерів. З віку в вік, з роду в рід впродовж тисячоліть обожнювалася Первомати Лель, яка своїм племенам передала мову, вдачу свою, свій образ і свою материнську любов. І сталося несусвітнє лихо: діти з хати вигнали рідну Матір-Неню Лель. І забули рідну Маму свою. А «хто Матір забуває, того Бог карає». Богом покарані поклонялися чужій Матері, яка не знала ні їхньої мови, ні їхньої вдачі, ні їхнього способу життя. Була вона по-тілові і по-духові Чужинкою. А чуже завжди буде чуже, не зважаючи на те, що в чужій релігії воно обожнене, поселене в небесному царстві.

Ідучи в Народ з святим світлом РУНВіри, кажу: тільки рідна Мати рідна. Поклонімося їй, Вона нам дала життя, свою любов. Не виганяймо Матір. Обожнюючи її, ми душі наші облагороднимо, самі з собою будемо милосердними. Бо ж ми діти однієї Матері, у нас кров одна, у нас душа одна, у нас мова одна і Вітчизна в нас одна.

О, Мати Лель, святая Первородителько, вернися до наших осель, рідная, і прости усім тим дітям, які тебе з своєї хатини рідної вигнали, повіривши, що чужа мати краща. Прости їм. Вони довгі віки покутують, навчені вірити, що Чуже – гарне, а Рідне – погане.

О, Дажбоже, мій Милосердний Господи, поверни дітям їхню рідну Матір – святу Первородительку Лель! (Святе Вчення, 21-200)

Вітаємо наших дорогих рідновірок, наших матерів, дружин, сестер, дочок з Днем Матері Лель! Бажаємо всім бути здоровими, успішними, коханими, щасливими! Добра та злагоди в родинах і громадах!

 

Головний Стіл СР ОСІДУ РУНВіри