З Клечальною (Зеленою) неділею!

З Клечальною (Зеленою) неділею, дорогі рідновіри!

 На 49-й день після Великодня наші предки споконвіку відзначали Клечальну неділю. Тиждень перед цим звався зеленим, кожний день якого мав своє обрядодійство. Звичайно, у наш час вже ніхто не в змозі відтворити атмосферу (дух) тих святкових днів, якими жили наші пращури. Проте відголоски тих свят ще зберігає наша генетична пам’ять.

 «Зелене Свято — Клечальна Неділя. Увесь стольний град Кия, як у вінку — замаяні врата, двері, доми. У домах (на покуті) біля світи­ль­ника зелене клечання — і все то в ім'я ладности між дітьми і родинами. В ім'я духовної родинної цілісности. "Діждалися, Уквітчали ха­ту і любистком, і клечанням" (Тарас Шев­чен­ко).

Чому з Священного Гаю (і тільки з Священного Гаю) клечання додому несуть? Є віра давня, як світ, що дерево, яке росте над Могилами Родичів, священне. Кияни вірять, що Предки їхні живуть у безмежних про­сторах Сварги (неба), в одухотвореній красі дібров, лісів, степів, квітів. І вони (Предки їх­ні) в Зелені Свята уосібнившись в клечанні, загощують з Дому Вічности у доми своїх дітей і внуків.» (Мага Віра, 22 – 73, 74)

 

«Сухе гілля можна у Священному Гаю зби­рати. Дерево (і особливо те дерево, що росте над Могилами Предків) поєднане з Духом Предків. І сокирою не можна до такого дерева торкатися — воно затремтить і затривожиться корінь його, де лежать, вічний спокій маючи, Предки — Древні Кияни.

І тому в Священному Гаю ніколи не чути гупання сокири. Усе дихає спокоєм і непо­роч­ністю, загадковою святістю. І квіти, і гриби, і ягоди, і трави, і гнізда пташині звеличують цей рай земний.

І щороку на Великий День сюди приходять кияни в гості до Предків, несучи з собою пи­санки, вар, печиво, квіти. А в Клечальну (Зелену) неділю приносять з Священного Гаю (з Могил Предків) віття додому, і цим віттям заквітчують дім, ворота, двері. Є повір'я, що Дух Предків, який на віттях надмогильних ви­тає, з віттям у дім прибуває, і в домі дітей, внуків і правнуків благословляє миром і любов'ю.» (Мага Віра, 18 – 40)

 Духовний Учитель Лев Силенко в Священній Книзі Обрядів у день Клечельної неділі  радить нам принести додому з могилки спочилого родича якусь рослинку (гілочку чи квіточку) і таким чином мати зі спочилим духовну бесіду.