24 травня – Зелені Свята. Клечальна Неділя. День Рослинного Світу.

«Зелене Свято — Клечальна Неділя. Увесь стольний град Кия, як у вінку — замаяні врата, двері, доми. У домах (на покуті) біля світи­ль­ника зелене клечання — і все то в ім'я ладности між дітьми і родинами. В ім'я духовної родинної цілісности. "Діждалися, Уквітчали ха­ту і любистком, і клечанням" (Тарас Шев­чен­ко).

Чому з Священного Гаю (і тільки з Священного Гаю) клечання додому несуть? Є віра давня, як світ, що дерево, яке росте над Могилами Родичів, священне. Кияни вірять, що Предки їхні живуть у безмежних про­сторах Сварги (неба), в одухотвореній красі дібров, лісів, степів, квітів. І вони (Предки їх­ні) в Зелені Свята уосібнившись в клечанні, загощують з Дому Вічности у доми своїх дітей і внуків.» (Мага Віра, 22-73)

У Священній Книзі Обрядів Духовний Учитель Лев Силенко пише: «У давні часи на цвинтарях, біля могил Предків Рідних, росли дуби та інші дерева. І гілочки з цих дерев потомки приносили до хати, і ними уквітчу­вали стіни — ознаменовували цим присутність Духа Предків у домі Потомків. Коли тепер цього не можна зробити, то треба з могили спочилих дідів, батьків принести до хати квітку і тримати її біля образу тих, що на цвинтарі спочивають.»

 

Сьогодні, у наш техногенний час, ми не можемо повністю відтворити предківські обряди – «що згоріло, те важко підпалити», – каже Учитель. Але ми можемо пристосувати їх до сьогодення, дати їм сучасний зміст. Ми можемо принести до хати кілька гілочок клечання, квіточку з могилки дідуся-бабусі і помолитися до Дателя Буття, до Духа Предків рідних, які у ці дні загощують до нас.  

Дорогі побратими та посестри !

     Вітаю  Вас з Клечальною Неділею,  Зеленими святами  та  Днем Рослинного Світу!

    Бажаю міцного здоров’я, щастя, наснаги, духовного росту та самовдосконалення, взаємоповаги та взаєморозуміння, всіляких гараздів, а найголовніше,- завжди бути вірними дітьми Матері-Природи, перебувати в гармонії з довкіллям. Лише так ми станемо сильними та непереможними, і жодні вороги  не здолають нас і не зможуть зашкодити  нам на нашій важкій, але такій любій для нас дорозі.

 

СЛАВА  ДАЖБОГУ!  СЛАВА  ЙОГО  ПОСЛАННИКУ  РІДНОМУ  ПРОРОКУ
ТА  ДУХОВНОМУ ВЧИТЕЛЮ  ЛЕВУ  СИЛЕНКУ! СЛАВА  ДАЖБОЖІЙ  УКРАЇНІ!

В. о. Голови ОСІДУ РУНВіри рунтато Богдан Джурик